Dumlemuffins m vaniljströssel

Dumlemuffins m vaniljströssel

2 dl socker
125 gr smör
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4,5 dl mjöl
1,5 dl mjölk

Dumle

1 dl mjöl
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 gr smör

Vispa ihop socker och smält smör, följt av ett ägg i taget.
Blanda ihop de torra ingredienserna. Blanda ner tillsammans med mjölken.

Dela dumlekolorna.
Blanda sedan ingredienserna till vaniljströsslet.

Fyll halva muffinformarna med smet, tryck ner dumlekolor.
Smula över vaniljmassan.

Grädda i mitten av ugnen på 225°C i ca 14 min

Matbröd med råg

Rågbröd

3 dl grovt rågmjöl
3 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
2 msk brödkryddor
2,5 msk mörk sirap
50 gr smält smör

Blanda ut jästen i vatten.
Tillsätt de torra ingredienserna och blanda i maskin ca 10 min.

Låt degen jäsa i 40 min. Kör degen i maskin igen, ca 1 min.

Dela upp degen i två delar. Rulla till två inte allt för släta korvar och tvinna dem.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 40 min.

Grädda i mitten av ugnen på 175°C i ca 35 min. Innertemperaturen ska vara 96°

Kladdmuffins m polkagris

Kladdmuffins

2 ägg
3 socker
1,5 dl mjöl
3 msk kakao
1 dl smält smör
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Polkagrisar

Rör ihop alla ingredienserna. Vispa inte.
Lägg polkagrisarna i en påse och krossa.

Klicka ner en stor matsked i muffinformar, strö över polkagriskrosset.
Grädda på 225°C i mitten av ugnen ca 10 min

Våfflor

Jag fortsätter mitt prövande efter de perfekta våfflorna utan vetemjöl. Och nu har jag hittat det.

2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
4 ägg
50 gr smör
1 dl grädde
2 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver

Har du inte mandelmjöl kan du göra eget, mixa 2 påsar mandel i en matberedare.

Smält smöret.
Vispa ihop de "blöta" ingredienserna, följt av mjölet. Låt det svälla 5 min.
Det blir ca 7-8 laggar.

Mangomousse

Mangomousse

150 gr tärnad mango
3 msk limesaft
0,5 dl florsocker
1 gelatinblad
1 äggvita
1,25 dl grädde

Mixa mangon och blanda ner limesaften och florsockret. Blanda.
Vispa äggvitan hårt. Vispa grädden.

Blöt gelatinbladet i lite vatten en par minuter. Koka upp 2 msk vatten.
Krama ur vattnet från gelatinbladet och låt det sedan smälta i det kokande vattnet. Blanda ner i mangopurén.
Blanda försiktigt ner grädden följt av äggvitorna.

Ställ in i kylen för att stelna.

Enkelt surdegsbröd

Enkelt Surdegsbröd

Dag 1. Kväll.
(igår kväll alltså)

100 gr surdegsgrund blandades med
180 gr rågmjöl, ekologiskt
300 gr vatten.

Sedan täckte jag över med plast och lät den stå över natten. Idag är den fin och bubblig.

Dag 2.
Surdegen från igår.
50 gr vatten
300 gr rågsikt
10 gr salt
0,5 tsk kummin (om man vill... )

Blanda allt i en bunke i en par minuter. Låt jäsa till degen blivit dubbelt så stor, tar dryga 2 timmar.

Tryck ner bakplåtspapper i en kastrull som rymmer 2,5 l och häll ner degen. Strö på lite kumminfrön och mjöl, täck med en handduk och låt jäsa till den rest sig ordentligt. Cirka 1 timme.

enkelt surdegsbröd

Sätt ugnen på 275°C.
Sätt in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 250°C.
Efter 15 min sänker du temperaturen till 200°C.
Låt brödet stå i 15-20 min.


Surdegsgrund dag 5

Nu är surdegen klar!

In i kylen och låt den stå där till dagen innan du ska baka med den.
Jag ska inte baka ännu så ni får vänta någon dag på nästa inlägg.

Då ska vi mata den för bakning!

Surdegsgrund dag 4.

Nu är vi på dag 4 på surdegsgrunden, snart färdig och redo att bakas med!

Dags att mata den.
Mata, det låter så gulligt.

Dag 4 morgon.

2 msk rågmjöl
2 msk ljummet vatten.

Rör om och ställ in i skåpet, så tittar vi till den ikväll.

RSS 2.0
Matbloggstoppen