Mjukt tunnbröd (i stekpanna)

Mjukt tunnbröd i stekpanna
Förlåt, igen, för dålig bild. Kanske bättre än ingen?

50 gr smör
5 dl mjölk
0,25 pkt jäst
0,5 tsk salt
0,5 tsk hjorthornssalt
1 tsk stött fänkål
1 tsk stött anis
0,5 dl socker
1 msk sirap
4 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Smält smöret och blanda i mjölken. Värm till 37°C.
Smula jästen i en bunke och lös sedan upp jästen med lite av vätskan. Häll sedan i resten.

Blanda i alla ingredienser, förutom vetemjölet. Det ska ner när det andra är väl blandat.

Låt jäsa under duk ca 40 min.

Dela degen i 15 bullar. Kavla ut varje bulle med kruskavel.

Stek sedan i en stekpanna, på medelvärme, ca 1-2 min på varje sida. Det är väldigt olika beroende på hur tunna du fått bröden och din stekpanna/spis.

Har du ingen kruskavel får du nagga bröden ordentligt med en gaffel, de jäser som pitabröd annars..

Kladdkaka m hallon

Arla bad mig baka och recensera några av deras kladdkakor. Först ut är kladdkaka med hallon.

En väldigt god men mastig kladdkaka. Ingen man äter jättemycket av, vilket kanske är bra.
3 av 5 fick den i betyg av min familj.

Arlas kladdkaka med Hallon
Tyvärr inte min systemkamera här hemma i Umeå..

200 gr Arla smör
3 dl frysta hallon
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°C. Smält smör i en kastrull och rör sedan i hallonen så att de tinar.

Rör ner socker, kakao och vaniljsocker i kastrullen följt av ett ägg i taget och till sist mjölet.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 min. Kakan ska vara kladdig i mitten.

Vi åt den med vispad hallongrädde.

Morotskakemuffins m valnötter

Morotskakemuffins m valnötter

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
1,5 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 krm salt
1,5 dl solrosolja
4,5 dl rivna morötter

60 gr mjukt smör
4 dl florsocker
100 gr philadelphia

Valnötter

Vispa ägg och socker poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i smeten.
Bland i olja och morötter.
Klicka ut smeten i höga muffinformar, fyll ungefär hälften.
Grädda i mitten av ugnen på 150°C i ca 30 min. De ska vara torra i mitten.
Blanda ihop frostingen och bred över när muffinsarna har svalnat. Garnera med valnötter.


Jordgubbsmuffins m vitchoklad & valnötter



75 gr smör
0,5 dl grädde
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3,5 dl vetemjöl special
1,5 tsk bakpulver

Jordgubbar
Vitchoklad
Hackade valnötter

Smält smöret, låt det svalna.
Blanda i grädde följt av sockret och vaniljsockret.
Rör ned ett ägg i taget, vispa inte.
Blanda ihop mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten.
Skiva jordgubbar, hacka chokladen och nötterna. Rör ner i smeten.
Grädda i mitten av ugnen på 225°C i ca 12 min.


RSS 2.0
Matbloggstoppen