Surdegsgrund

Jag dödade min surdeg för ett tag sedan, jag hade helt enkelt inte tid att baka och sen glömde jag bort den. Den lille stackaren.

Det är många som undrar hur man gör surdeg, därför tänkte jag ha en liten how to do.

Det tar 4-5 dagar. Sen har du grunden till att baka surdeg, själva jäsgrunden.

Du behöver:

Glasburk (som rymmer 1/4 l)
Rågmjöl (ekologiskt)
Ljummet vatten

hur man gör en surdegsgrund

Dag 1.

1 msk rågmjöl
2 msk ljummet vatten

Blanda ihop och lägg sedan på locket på glasburken, stäng det inte.
Ställ burken på en plats där det är lite varmare än inomhustemperaturen. Typ 22 grader.

Imorgon ska vi titta till den igen..

Dag 2.

Titta till surdegen.

Den har säkert skiktat sig lite så skaka burken morgon och kväll.
Lukta på den, det ska lukta lite sött.. lite som honung.

I min burk är det småbubblor och lite skum.

Dag 3.

Dags att mata surdegen igen.

1 msk rågmjöl.

Blanda i mjölet, rör om ordentligt. Konsistensen blir tjockare.
Låt den stå över natten. Imorgon bitti matar vi den igen, sen är den klar och redo att bakas med!


Dag 4, morgon.

2 msk rågmjöl
2 msk ljummet vatten.

Blanda ihop och låt stå till kvällen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen