Surdegsbröd

Surdegsbrödet kommer att få en egen kategori.
Jag insåg att jag inte har lagt in ett enda surdegsrecept här. Dåligt.
Jag glömmer bloggen ibland.

Idag är det dag 3, idag matar vi den och imorgon är den färdig.

Läs hur man gör en surdegsgrund i mitt tidigare inlägg.

Hemmagjord vaniljsås

1 dl grädde
1 äggula
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk sukrin/socker

Vispa grädden.
Blanda ihop äggulan med vaniljpulver och sukrin.
Vänd sedan ner äggblandningen i grädden.


Blåbär med kokos

LCHF blåbärspaj

Blåbär
25 gr smör
2 dl kokos
1 ägg

Smält smöret och blanda ihop ingredienserna.
Klicka ut över blåbär i en form.
Grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 10-15 min.

LCHF Blåbärspaj

Ostkaka

LCHF ostkaka

250 gr keso
2 dl grädde
3 ägg
2 msk mandelmjöl
0,5 tsk vaniljpulver

Lägg keson i en sil och låt den rinna av. Blanda sedan ihop den med grädde, ägg, vaniljpulver och lite mandelmjöl.

Häll i en form och grädda på 200°C i ca 30-40 min.

Servera med bär och grädde, eller sylt och grädde.

Surdegsgrund

Jag dödade min surdeg för ett tag sedan, jag hade helt enkelt inte tid att baka och sen glömde jag bort den. Den lille stackaren.

Det är många som undrar hur man gör surdeg, därför tänkte jag ha en liten how to do.

Det tar 4-5 dagar. Sen har du grunden till att baka surdeg, själva jäsgrunden.

Du behöver:

Glasburk (som rymmer 1/4 l)
Rågmjöl (ekologiskt)
Ljummet vatten

hur man gör en surdegsgrund

Dag 1.

1 msk rågmjöl
2 msk ljummet vatten

Blanda ihop och lägg sedan på locket på glasburken, stäng det inte.
Ställ burken på en plats där det är lite varmare än inomhustemperaturen. Typ 22 grader.

Imorgon ska vi titta till den igen..

Dag 2.

Titta till surdegen.

Den har säkert skiktat sig lite så skaka burken morgon och kväll.
Lukta på den, det ska lukta lite sött.. lite som honung.

I min burk är det småbubblor och lite skum.

Dag 3.

Dags att mata surdegen igen.

1 msk rågmjöl.

Blanda i mjölet, rör om ordentligt. Konsistensen blir tjockare.
Låt den stå över natten. Imorgon bitti matar vi den igen, sen är den klar och redo att bakas med!


Dag 4, morgon.

2 msk rågmjöl
2 msk ljummet vatten.

Blanda ihop och låt stå till kvällen.

Indonesisk kycklinggryta

Indonesisk kycklinggryta

1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 gul paprika
1 burk bambuskott

3 dl lätt vispad grädde
1 tsk curry
1 msk sambal oelek
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl mango chutney
1/2 dl chilisås
1 påse riven ost

Vispa grädden och blanda sedan i de övriga ingredienserna.
Lägg kycklingen och grönsakerna i en ugnsform. Häll sedan över grädden. Lägg över den rivna osten.

Grädda i mitten av ugnen på 225°C i ca 15 min.


Enkel efterrätt



Hallon & jordgubbar
Mörk choklad
Grädde
(och chokladsås)

Lägg bär på en plåt. Riv över choklad och låt dom stå 5 min på 225°C.
Vispa grädde.

RSS 2.0
Matbloggstoppen