Saffransbullar m mandelmassa


Saffransbullar m mandelmassa


1 pkt jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
2 pkt saffran


1 pkt lätt kesella
2 dl vit sirap
0.5 tsk salt
16 dl vetemjöl special


100 gr smör
500 gr mandelmassa
2 tsk vaniljsocker


Ägg
Pärlsocker



Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och saffran. Värm till 37°C.
Häll ner mjölkblandningen i en bunke och låt jästen lösas upp. Tillsätt kesella, sirap och salt.
Sätt sedan ner mjölet och låt assistenten gå 5 min.


Jäs 1 timme.


Blanda ihop smör, mandelmassa och vaniljsocker.


Kavla ut degen på mjölat bord. Bred över mandelmassan, rulla ihop och dela degen. Sätt bullarna i formar och låt de jäsa 40 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.


Grädda i mitten av ugnen på 225°C i ca 12 min.


Klassisk knäck m mandel

Klassisk knäck
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 dl grädde
1 msk smör


1.5 dl hackad mandel


Blanda socker, grädde och sirap i en kastrull och koka upp. Rör hela tiden så att det inte bränns vid.


Ställ en skål med kallt vatten bredvid. Efter ca 15 min kan du göra "knäck-prov" för att se om knäcken har lagom konsistens. Rulla knäcken mellan fingrarna och har den önskad konsistens avbryter du kokningen och slår i mandel och 1 msk smör.


Fördela i knäckformar.


Det brukar kräva ca 15-25 min kokning.


RockyRoad Fudge m pepparkaksdumle

RockyRoad Fudge
200 gr mörk choklad
200 gr mjölkchoklad
1 burk kondenserad mjölk
25 gr smör


Mini marshmallows
Hasselnötter
Dumle med pepparkakssmak
Pinjenötter


Smält smöret i en kastrull tillsammans med den kondenserade mjölken och chokladen.
Dela nötterna och dumlen och rör sedan ner allt till en smet.
Häll ut i en form som är ca 20x20 cm.


Låt stelna


Trillingnötter

Hemmagjorda trillingnötter
100 gr hasselnötter, skalade
300 gr mjölkchoklad


Smält chokladen i ett vattenbad. Häll ner nötterna och ta sedan upp dom 3 och 3.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ställ ut och låt chokladen stelna. Doppa sedan ett varv till i chokladen.


Hemmagjorda trillingnötter


Mozartkulor


Receptet finns här

Hemmagjorda mozartkulor

RSS 2.0
Matbloggstoppen