Mintchokladtårta m after eight

Mintchokladtårta

200 gr mörk choklad
200 gr smör
3 ägg
2,5 dl socker
3 dl mjöl

25 gr smör
1 dl grädde
20 after eight plattor

Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant.
Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och häll sedan ner chokladblandningen.
Häll över smeten i formen.

Grädda i 20 min i den nedre delen av ugnen. Den ska inte vara helt genomgräddad.

Låt kakan svalna.

Smält smöret, grädden och after eighten. Låt det svalna och stelna innan du brer det över kakan.
Ställ sedan in i kylen för att stelna.

Pannacotta -enkel

Pannacotta utan gelatin

4 dl grädde
1 dl gelésocker multi (Dansukker)
1 vaniljstång

Blanda socker och grädde i en kastrull. Skrapa ut fröna ur vaniljstången och blanda i grädden, lägg ner vaniljstången.
Koka upp under omröring, låt koka i 30 sekunder.
Häll sedan upp i glas och ställ kallt.
Ta fram dom en liten stund innan servering, servera med bär.

Trillingnötter

Trillingnötter

De här går verkligen åt i juletider!

Müslitoppar vitchoklad

Cornflakes crisp

Cornflakes (eller müsli om man vill)
Vit choklad

Smält chokladen och blanda ner flingorna/müslin. Lägg till hackade aprikoser eller russin om du vill.
Klicka ut till toppar och låt det stelna i kylen.

Saffransscones

Brunchgott

7,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 dl råsocker
125 gr kallt smör

2 dl mjölk
1 pkt saffran
1 ägg

Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke. Nyp sedan ner tärnat smör.
Koka upp saffran i mjölken, låt det svakna. Vispa sedan upp ett ägg i mjölken och häll ner i bunken.

Platta ut 2 stora tekakor på en plåt, skär ett fyrkantigt snitt. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite råsocker och flagad mandel.

Grädda 10 min i mitten av ugnen på 250°C





Chokladkola

Idag har jag gjort världens lättaste kola.

Chokladkola
Bild: recept.nu

3 msk kakao
2 dl socker
3 dl grädde
2 dl ljus sirap

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och skruva sedan ner värmen, låt det småkoka i 25 min.
Rör under tiden.

Gör "kola-testet" för att se så den är klar.

Häll kolasmeten på bakplåtspapper i en form och låt den svalna.

Pepparkaka m mandel

Pepparkaksdeg med menadel i mitten
Pepparkaksdeg
Mandel

Rulla ihop degen till bollar, platta ut och tryck över med en gaffel. Sätt en mandel i mitten.
Grädda i mitten av ugnen på 225°C i ca 10 min

Pepparkaksdeg m mandel i mitten

Chocolate Crackers

Även de här kakorna som heter chocolate crackers passar bra i julstöket.

Chocolate crackers

Pepparkakor


Lussebullar

Det här är mitt bästa recept på lussebullar, de bakar jag år efter år.
Tipsen är att använda vit sirap istället för socker, vetemjöl special som innehåller mer protein och tar åt sig mer vätska, riktigt smör och fet mjölk..

Igår bakade jag årets första omgång!



Trillingnötter

Trillingnötter
Hasselnötter
Mjölkchoklad

Rosta nötterna i en torr stekpanna. Lägg över dom på en handduk och "rulla bort" skalet.
Smält mjölkchoklad i ett vattenbad, lägg i nötterna.
Lägg sedan upp dom tre och tre på ett fat.
Ställ in i kylen för att svalna.

Doppa trillingnötterna i choklad igen, ställ in i kylen.
Dekorera med choklad.


Trillingnötter

Trillingnötter

RSS 2.0
Matbloggstoppen