Pepparkakor

Tanken slog mig precis att det snart är dags för allt julpyssel.

Snart åker jag till New York och då ska jag förhoppningsvis få gå på en Martha Stewart show. Jag ska på New York Cake & Bake och köpa massa med baksaker!

Wiiie.

Jag längtar!

Polkagrispaj


Jag älskar systrarna Eisenmans böcker. Helt fantastiska bilder och recept!



Polkagrispaj


Pajdeg
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 gr smält smör


Fyllning
5 dl grädde
1 burk marshmallowfluff
pepparmyntsolja
röd karamellfärg
1 dl polkagrisar (+ dekorering)


Chokladsås
125 gr mörk choklad
75 gr smör
0,5 dl socker
0,5 dl sirap
1 nypa salt
0,5 dl vatten

Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.

Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter. Ställ in i frysen.

Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff och några droppar pepparmyntsolja eller efter smak.

Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.

Krossa polkagrisarna i en mortel. Blanda ner i den större mängden kräm.

Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.

Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg. Klicka ut den röda krämen över den vita i formen.

Gör med en kniv ett virvlande mönster i krämen.

Ställ in pajen i frysen i minst 5 timmar. Ta fram den 10-15 minuter innan den ska serveras. Dekorera med polkagrisar.

Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull. Koka upp och rör tills all choklad har smält.

Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.

Servera såsen varm eller kall till pajen.


Choklad m nötter




Någonting som är lätt att göra är att man tar vara på överbliven smält choklad när man bakar..
Häll chokladen över nötter, russin, frukt etc.
Igår gjorde jag choklad med hasselnötter


Chokladknäcksnittar




Chokladknäcksnittar:


125 gr smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker


50 gr mörk choklad till garnering


Vispa socker och smör poröst. Rör ner sirapen.


Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Blanda till en slät deg
Forma degen till en rulle aoch lägg den på en plåt med bakplåtspapper.


Grädda i 15-20 min i mitten av ugnen på 175°C.


Skär längden i sneda ca 2 cm tjocka bitar. Lägg över dom på ett galler för att kallna.
Smält chokladen och ringla över kakorna.


Frukostscones

Scones med philadelphia och blåbärssylt

Scones:

3 dl vetemjöl
2,5 dl grahamsmjöl
2 dl havregryn
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
125 gr kaltl smör
1 ägg
2 dl mjölk
Blanda ihop de torra ingredienserna och nyp i hop tillsammans med det kalla smöret.
Vispa ihop mjöl och ägg och blanda ihop till en klibbig deg. Ju klibbigare deg desto luftigare scones.
Klicka ut på plåt och grädda i mitten av ugnen på 250°C i ca 10 min

Tortillatårta

Det här receptet testade jag för några år sedan och har blivit min mammas favorit. Nyttig och lätt att göra.



3 kycklingfiléer
1 pkt fryst broccoli mexicana
1 burk chunky salsa
125 gr mozzarella
1 pkt tortillabröd

Skär kycklingen i små bitar. Stek i stekpanna med olja och krydda med salt och peppar.
Värm upp grönsaksblandningen och salsan i en kastrull, vänd ner kycklingen och fördela sedan röran på ett tortillabröd. Växla med bröd och röra och avsluta med ett bröd på toppen.
Lägg över skivad mozzarella och gratinera på 250 grader i ca 10 min i mitten av ugnen

Servera med guacamole, gräddfil, tacosås och sallad


Hallonsmoothies


Jag har mina perioder när jag dricker smoothies i mängder. Här är ett gott och enkelt recept.



1,5 dl vaniljyoghurt
1,5 dl mjölk
1 dl frysta blåbär el hallon

Mixa med stavmixer


RSS 2.0
Matbloggstoppen