Gammaldags surdegsbröd


Jag älskar surdegsbröd, framförallt stenugnsbakat. Här på Söder finns det ett bageri som heter Sofos breadshop som har helt fantastiskt bröd.

Surdeg kräver dock sin tid. Igår hittade jag en surdegsjäst på ICA och tänkte att jag skulle testa. Och resultatet blev väldigt lyckat!

 

GAMMALDAGS SURDEGSBRÖD

1 påse bagarens jästmix surdegsbröd
12 dl vetemjöl special
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten
Grovt rågmjöl till toppning

Skållning

1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

För att göra skållningen kokar du upp vattnet och häller det över det grova rågmjölet. Rör till det inte finns några klumpar kvar. Låt det svalna.

Sätt ugnen på 230°C och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten. Låt vattnet stå kvar hela baktiden.

Blanda de torra ingredienserna men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång. Tillsätt 40°C varmt vatten, olja, sirap och skållning. Knåda ihop till en elastisk deg i ca 6 min i assistent (15 min för hand..)


Låt jäsa i en bunke övertäckt med plast i 60 min.

Dela degen i 2 delar. Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast. Jäs i 45 min.


Sätt in bröden på 230°C och baka färdigt i 210°C i ca 35 min.






Kommentarer
Postat av: Marias Kakburk

Jag hade inte testat det innan heller och visste inte vad för resultat jag hade att vänta. Men det gick ju som sagt bra:)



Surdegsbröd har jag velat prova många gånger, har fått för mig att det är lite svårt att göra bara:)

2009-08-18 @ 21:25:37
URL: http://www.hemmetsjournal.se/mariaskakburk
Postat av: Annika

Vilken smart idé. Jag tycker det verkar så meckigt med surdeg. Man ska mata hit och dit och ändå är det inte säkert att det blir bra... Men detta hade man ju kunnat prova!

2010-01-13 @ 15:42:23
URL: http://www.bakatochlagat.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Matbloggstoppen