Solrossnittar


Min kära vän Mattsson älskar dom här kakorna. Så idag har jag bakat kakor till henne. Svårigheten med dom är att när man väl har börjat äta, kan man inte sluta.


SOLROSSNITTAR

200 gr rumstemp. smör
2,5 dl socker
4 msk sirap
2,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl solroskärnor


Vispa ihop smör och socker pösigt. Häll sedan ner sirapen och blanda ihop de torra ingredienserna. Vänd ner i smöret.


Dela kakdegen i två lika stora delar och tryck ut dom på en plåt. Sätt ner några solroskärnor och grädda i mitten av ugnen i 15 min på 175°C. När de är färdiga skär man dom på diagonalen innan de hunnit svalna av. Låt dom kallna och sätt dom sedan på ett galler för att svalna helt.



Vaniljmuffins med hallon och vit-/mörkchoklad



VANILJMUFFINS MED CHOKLAD OCH HALLON

2 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl flytande smör
1 dl vaniljyoghurt

Sätt ugnen på 225°C. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop mjöl och bakpulver och vänd ner det växelvis med smöret och yoghurten i smeten. Klicka ut en stor matsked i bullformar och grädda sedan ca 10-12 min i ugnen.
När muffinsarna är färdiga trycker man ner chokladbitar samt hallon.

Man kan också ha chokladen i smeten innan man sätter dom i ugnen men då blir det lätt att dom hamnar i botten tillsammans med hallonen. 



Gammaldags surdegsbröd


Jag älskar surdegsbröd, framförallt stenugnsbakat. Här på Söder finns det ett bageri som heter Sofos breadshop som har helt fantastiskt bröd.

Surdeg kräver dock sin tid. Igår hittade jag en surdegsjäst på ICA och tänkte att jag skulle testa. Och resultatet blev väldigt lyckat!

 

GAMMALDAGS SURDEGSBRÖD

1 påse bagarens jästmix surdegsbröd
12 dl vetemjöl special
2 dl fint rågmjöl
2 msk olja
2 msk mörk sirap
4 dl vatten
Grovt rågmjöl till toppning

Skållning

1 dl grovt rågmjöl
2 dl vatten

För att göra skållningen kokar du upp vattnet och häller det över det grova rågmjölet. Rör till det inte finns några klumpar kvar. Låt det svalna.

Sätt ugnen på 230°C och sätt samtidigt in en form med 1 liter vatten. Låt vattnet stå kvar hela baktiden.

Blanda de torra ingredienserna men tillsätt inte allt vetemjöl på en gång. Tillsätt 40°C varmt vatten, olja, sirap och skållning. Knåda ihop till en elastisk deg i ca 6 min i assistent (15 min för hand..)


Låt jäsa i en bunke övertäckt med plast i 60 min.

Dela degen i 2 delar. Pensla bröden med vatten och rulla i grovt rågmjöl. Sätt av på plåt och täck med plast. Jäs i 45 min.


Sätt in bröden på 230°C och baka färdigt i 210°C i ca 35 min.






Surdegsbröd


Jag bakar surdegsbröd med en jäsmix jag hittade igår. Just nu jäser degen men jag återkommer om en stund..


Kladdmuffins med digestive

Jag gör dessa precis som mina vanliga kladdmuffins men lägger till 8-10 digestive kex. 


Kladdmuffins m. digestive

2 ägg
3 socker
1 dl flytande smör
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
8-10 digestivekex

Sätt ugnen på 225°C.


Rör ihop socker och ägg. Vispa inte. Blanda ner smöret.

Blanda ihop de torra ingredienserna inklusive digestive i en annan skål.


Vänd ner i äggsmeten och klicka ut i bullformar 1 stor matsked i varje. Grädda i mitten av ugnen i 10 min.


Bloglovin

Eftersom jag kanske inte bakar konstant är en bra idé att följa min blogg.

Följ min blogg med bloglovin

Så ser du när jag har postat ett nytt inlägg!

Tävling hos bagerskan

Jag är med och tävlar om 2 baguettformar, en slickepott och en slev
från Bagaren och Kocken hos Bagerskan. Var med och tävla här du med!



Kladdkaka med digestive


Kladdkaka är ju lite bökigt, därför älskar jag min kladdmuffins.. kladdmuffs.. De går snabbt att göra och är i en bra storlek. hittade ett recept med kladdkaka och digestive. Det ska jag testa senare! I muffinsform!

Chocolate Chip cookies


Chocolate Chip cookies:

100 gr smör
1 dl faringsocker
0,5 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
0,5 tsk salt
100 gr mörk choklad

Sätt ugnen på 200°C. Vispa ihop rumstempererat smör med farinsocker och strösockret. Blanda ner ägget och rör ihop väl. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat bunke och vänd sen ner i smeten. Hacka chokladen och häll ner i smeten.


Klicka ut 1-2 msk på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 10 min.

TIPS! Dela upp smeten i flera delar, eller gör flera satser och gör vissa kakor med hasselnötter och choklad, mörk choklad och vitchoklad, torkade tranbär och choklad etc.



Chocolate Chip cookies


Jag bakar chocolate chip cookies, de är i ugnen just nu och doftar sjukt gott. Konstigt nog hamnar dock hälften av degen i min mage innan de gräddas.. 

Jag har gjort vissa med mörk och vit choklad och till vissa la jag även till hasselnötter. Man kan välja vilka kombinationer man vill torkade tranbär med mörk choklad, daimkulor, after eight kulor, nötter... 

Betygsätta recept

Att betygsätta recept är inte en dum idé men dock rätt subjektivt. Jag gillar ju alla recept jag lägger ut!

Men klockrena 5 poängare (av 5 såklart) är kladdmuffinsarna och cakeballs:en. Framförallt cakeballs.. Det är nog bland de godaste jag ätit i chokladväg, ever!

Kladdmuffins


Design och mer recept


Jag har fixat med designen och håller på att lägga ut recept allteftersom

Chokladbollar med chokladöverdrag


RSS 2.0
Matbloggstoppen